Een goed cv is belangrijk
Jouw cv, wat staat voor ‘curriculum vitae’ oftewel ‘levensloop’, is wellicht wel het meest tastbare onderdeel van jouw personal brand. Zo goed als alle studenten en starters zijn bekend met het concept en vrijwel iedereen heeft wel eens zelf een cv gemaakt. Bijna alle bedrijven hanteren het cv als een eerste selectiemiddel: kandidaten met een sterk cv blijven in de sollicitatieprocedure en kandidaten met een zwak cv vallen af. Ik hoef hopelijk niemand te overtuigen van het belang van een goed cv. Online zijn er talloze artikelen en video’s te vinden over hoe je een goed cv schrijft. Toch slagen studenten en starters er zelden in om een cv te schrijven waarin zij zichzelf goed verkopen. Hoe kan dat?
Binnen mijn baan als recruiter bekijk en beoordeel ik dagelijks tientallen cv’s. Het grootste deel van deze cv’s is niet goed. Het is me opgevallen dat veel kandidaten drie simpele fouten maken. Deze fouten zorgen ervoor dat een recruiter je cv vrijwel direct door de shredder wil duwen, maar ze zijn gelukkig ook vrij gemakkelijk te voorkomen. Ik zal de drie fouten uitleggen en voor elke fout een goede oplossing aanbieden.
Fout 1: Je cv vertelt geen verhaal
Voor je verder leest, wil ik graag dat je de volgende vraag voor jezelf probeert te beantwoorden: wat is het doel van het maken van een cv? De meeste mensen antwoorden ongeveer het volgende: “Het doel van het maken van een cv is om aan anderen te kunnen laten zien wat jij in je carrière zoal gedaan hebt.”
Wat mij betreft is dat een onvolledig antwoord. Het doel van je cv is niet om de lezer te informeren, maar om de lezer te overtuigen. Simpelweg opschrijven wat je gestudeerd hebt en waar je gewerkt hebt is niet goed genoeg. Als je maar één les uit dit artikel haalt, laat dat dan de volgende zijn: zie je cv als een reclamefolder voor jezelf. Een goed geschreven cv geeft de recruiter alle informatie die hij nodig heeft, maar doet dat op een manier waarop de recruiter het gevoel krijgt dat jij als kandidaat een meerwaarde kunt bieden aan het bedrijf. Anders gezegd: jouw cv vertelt jouw verhaal. Het is geen opsomming van feiten, maar schetst een memorabel beeld van wie jij bent, waar jij voor staat, waar jij naar op zoek bent en welke waarde jij kunt bieden. Houd dat in je achterhoofd bij het maken van je cv. Good marketing tells stories.
Oplossing:
Voor je een cv gaat maken, stel jij jezelf de volgende vragen: “Wat is mijn verhaal? Wie ben ik? Waar sta ik voor? Waar krijg ik energie van? Hoe zou ik mezelf in drie woorden beschrijven? Hoe wil ik dat andere mensen mij zien?” Mensen zijn niet goed in het onthouden van informatie. Waar mensen echter wél goed in zijn, is het onthouden van verhalen. Als jij ervoor zorgt dat jouw cv géén opsomming van feiten is, maar een verhaal vertelt over jouw professionele persoonlijkheid, onderscheid jij jezelf direct van andere kandidaten.
Fout 2: Je cv is niet goed leesbaar
Stel je voor: je wilt een recept opzoeken en je opent je kookboek. Je vindt het recept dat je zoekt, maar je ziet nergens staan welke ingrediënten je moet halen. Je komt pas na een minuut lezen erachter welke ingrediënten jij op je boodschappenlijstje moet zetten. Hoe voel jij je daarbij? Die minuut lijkt op dat moment oneindig lang te duren. Als recruiter kan ik uit ervaring vertellen dat er weinig zaken zo vervelend zijn als het moeten doorspitten van slecht leesbare cv’s. Toch leveren veel kandidaten onleesbare cv’s in. Dit probleem neemt vaak één van de volgende drie vormen aan:
- Je cv heeft te veel pagina’s
Je cv mag gerust langer dan één pagina zijn, maar vaak geldt: less is more. Het is vaak beter om iets met minder woorden te zeggen. Als ik een cv binnenkrijg met meer dan drie pagina’s aan tekst, slaak ik een diepe zucht van frustratie. Geen goede eerste indruk.
- Je cv heeft te veel tekst
Iedereen is bekend met het concept ‘wall of text’ – wanneer je een boek opent en alinea na alinea aan kleine, zwarte lettertjes je aanstaart. Geen witregels. Geen afbeeldingen. Geen open ruimte op de pagina. Dit voelt voor de lezer als een barrière en werkt niet uitnodigend. Ook dit is geen goede eerste indruk.
- Je cv heeft een onduidelijk design
Sommige kandidaten willen visuele elementen toevoegen aan hun cv. Dat is een goed idee, omdat je zo het uiterlijk van je cv kunt onderscheiden van alle andere cv’s. Helaas kiezen sommige kandidaten ervoor om een design te gebruiken dat de leesbaarheid van hun cv verslechtert. Zaken zoals donkere achtergronden en grote gekleurde balken leiden eerder af van de inhoud dan dat ze iets waardevols toevoegen. Niet doen!
Oplossing:
Voor je een cv gaat maken, stel jij jezelf de volgende vragen: “Heeft dit woord zijn plaats op mijn cv écht verdiend? Wat kan er mooier verwoord worden? Wat kan er scherper geformuleerd worden? Hoe kan ik met minder woorden hetzelfde zeggen?” Een goede schrijver is voornamelijk bezig met herschrijven. Als jouw cv goed leesbaar is, geef je een goede en georganiseerde eerste indruk af.
Fout 3: Je cv is niet onderscheidend genoeg
Het doel van personal branding is om jezelf zo goed mogelijk te verkopen aan potentiële werkgevers. Een voorwaarde daarvoor is dat de recruiter of werkgever jouw merk moet ervaren als anders dan de rest. Denk maar eens na: als morgen een nieuwe iPhone zou uitkomen, zou jij hem waarschijnlijk kunnen herkennen als product van Apple – zelfs als je hem nog nooit eerder gezien zou hebben. Dat komt omdat Apple ervoor zorgt dat het design van hun producten onderscheidend is. Typisch Apple. Volgens die logica is het belangrijk dat jouw cv ook onderscheidend is. Veel studenten en starters vullen hun cv’s met clichés en onnodige informatie. Is het echt belangrijk om te vermelden in welke straat je woont? Vind jij jouw kennis van Microsoft Word een onderscheidend onderdeel van jouw verhaal? Onthoudt de lezer echt eigenschappen zoals ‘nauwkeurig’ en ‘resultaatgericht’? Hoewel het gebruiken van clichés een minder irritante fout is dan het maken van een onleesbaar cv, komt het de kwaliteit van jouw personal brand niet ten goede. Sterker nog: je presenteert jezelf net zoals de rest dat doet en verzwakt jouw merk.
Oplossing:
De oplossing voor dit probleem bestaat uit twee delen. Ten eerste: onthoud wat ik eerder zei en zorg ervoor dat je cv een verhaal vertelt in plaats van informatie opsomt. Als je het maken van een cv vanuit dit perspectief benadert, gebruik je vanzelf minder clichés. Ten tweede: ga actief op zoek naar clichés en containerbegrippen in je cv. Online zijn er opsommingen te vinden van de meest gebruikte clichés in cv’s. Zorg ervoor dat je het gebruik daarvan tot een minimum beperkt – tenzij jij écht vindt dat een bepaalde eigenschap een essentieel deel van jouw verhaal vormt. Ook loont het om na te denken over zogenaamde ‘luie woorden’. Een goed voorbeeld is het woord ‘significant’, als in: “Ik ben erin geslaagd om de omzet significant te verhogen.” Zorg ervoor dat je dit soort zaken specificeert.
Wees kritisch op je cv
Iedereen weet dat een goed cv een wereld van verschil kan betekenen voor je baankansen. Het is belangrijk om kritisch te blijven kijken naar je cv. Vertelt het jouw verhaal zo goed mogelijk? Hebben alle woorden hun plek op de pagina écht verdiend? Kan het niet nóg scherper geformuleerd worden? Stap één is het voorkomen van deze drie beginnersfouten. Als je niet in deze drie valkuilen trapt, ben je al aardig op weg om een goed en memorabel cv te maken. Toch blijft het maken van een sterk cv erg lastig. Wil jij zeker weten dat je een cv hebt dat jou zo goed mogelijk verkoopt aan potentiële werkgevers? Een cv dat jou onderscheidt van de rest, een fantastische eerste indruk maakt en blijft hangen bij de lezer? Meer tips vind je hier.
Комментарии