Waarom gebruiken we nog cv’s?
Veel LinkedIn-gebruikers zien hun LinkedIn-profiel als hun online cv. Op het eerste gezicht lijkt dat logisch: via beide wegen vertel jij jouw verhaal en presenteer jij wie je bent, waar je voor staat en welke waarde jij biedt. Zowel een LinkedIn-profiel als een cv zijn uitsluitend bedoeld voor professioneel gebruik en beide zijn belangrijke middelen bij het bouwen van een personal brand. Toch is het belangrijk om jouw LinkedIn-profiel niet te zien als jouw online cv. Er zijn namelijk een paar belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel presenteer ik de vijf belangrijkste verschillen.
Verschil 1: Andere boodschap
Ten eerste moet je cv specifieker zijn dan je LinkedIn-profiel. Je cv dient altijd speciaal geschreven te zijn voor één specifieke vacature. Je LinkedIn-profiel geeft een meer algemeen beeld van jou als professional. Bovendien heb je op je LinkedIn-profiel meer ruimte voor informatie dan op je cv en kun je meer gebruik maken van bijvoorbeeld afbeeldingen. Op je LinkedIn-profiel kun je dus méér en meer algemene informatie kwijt dan op je cv.
Verschil 2: Ander publiek
Ten tweede wordt je cv door minder mensen gelezen dan je LinkedIn-profiel. Je cv stuur je in principe alleen naar de bedrijven waar jij wilt solliciteren. Je cv wordt dus alleen gelezen door specifieke recruiters en hiring managers. Je LinkedIn-profiel is voor iedereen toegankelijk en het kan gebeuren dat je profiel in één week wel door tien recruiters bekeken wordt. Dat betekent dat je LinkedIn-profiel een breder publiek moet aanspreken dan je cv.
Verschil 3: Experimenteren
Ten derde kun je op je cv minder experimenteren dan op je LinkedIn-profiel. Je stuurt je cv slechts één keer naar een bedrijf waar jij wilt solliciteren. De versie die je verstuurt is de definitieve versie voor die sollicitatieprocedure. Je LinkedIn-profiel kun je voortdurend blijven aanpassen. LinkedIn biedt jou de kans om te experimenteren met bepaalde bewoordingen, bepaalde beschrijvingen en bepaalde foto’s. Die kans biedt je cv jou niet.
Verschil 4: Bewijzen
Ten vierde hoef je op je cv minder snel bewijs te bieden voor je claims dan op je LinkedIn-profiel. Wat jij op je cv over jezelf zegt, wordt door de lezer in principe voor waarheid aangenomen. Het bewijs voor je claims geef je onder andere in een sollicitatiegesprek. Aangezien LinkedIn een sociaal medium is, is er meer ruimte voor bijvoorbeeld aanbevelingen en referenties van anderen. Andere LinkedIn-gebruikers kunnen ervoor kiezen om te bevestigen wat jij over jezelf zegt op je profiel. Dat kan natuurlijk niet op je cv.
Verschil 5: Privacy
Ten vijfde kun je op je cv meer gevoelige informatie kwijt dan op je LinkedIn-profiel. Dit spreekt voor zich: aangezien iedereen toegang heeft tot jouw LinkedIn-profiel, is het niet verstandig om gevoelige informatie online te publiceren. In je cv kan dit tot op een zekere hoogte wel. Houd daarbij wel rekening met juridische en ethische kwesties en vermijd ál te persoonlijke informatie.
De juiste middelen op het juiste moment
Al met al is het dus belangrijk om onderscheid te maken tussen wat je schrijft op je LinkedIn-profiel en wat je schrijft op je cv. Beide middelen zijn belangrijk in het bouwen van je personal brand, maar wel allebei op een unieke manier. Je doet er goed aan om het doel van elk middel in je achterhoofd te houden bij het gebruik ervan. Heb jij moeite met het professioneel presenteren van jezelf? Vrijwel alle studenten en starters ervaren problemen met het bouwen van hun personal brand. Heb je al eens overwogen om hulp van buitenaf in te schakelen? Ik kan je helpen bij zowel het opstellen van je cv als het maken van je LinkedIn-profiel. Klik hier voor meer informatie.
Comentarios