top of page
Foto van schrijverTwan Ackermans

Hoe presenteer jij jezelf?

Bijgewerkt op: 2 jun 2020

[In een eerder artikel heb ik vier verschillen tussen marketing en sales uitgelegd. Ik raad je aan om dat artikel te lezen voordat je aan dit artikel begint. Je vindt het artikel hier.]


Elke starter is een marketeer

We weten inmiddels dat goede marketing een verhaal vertelt aan een specifieke doelgroep. Het verhaal is goed of geslaagd als de doelgroep het verhaal gelooft; als zij zich met het verhaal kan identificeren. Als starter op de arbeidsmarkt ervaar je ontzettend veel voordeel aan het hebben van een sterke personal brand en het bouwen van dat merk wordt makkelijker gemaakt door het slim toepassen van marketingkennis. Het begrip ‘branding’ komt natuurlijk überhaupt uit de marketingwereld, dus het is geen verrassing dat marketingtactieken jou een grote voorsprong kunnen geven in jouw carrière. Het gaat er allemaal om hoe jij jezelf presenteert aan de buitenwereld. Jij moet jezelf zien als marketeer en jouw doel is om een specifiek verhaal over jezelf te vertellen aan een specifieke doelgroep. Concreet zijn er drie vragen die jij jezelf moet stellen, namelijk:

Vraag 1: Wat is mijn verhaal?

Deze vraag ligt aan de basis van elk marketingbericht en aan de basis van jouw personal brand. Hoe wil jij dat mensen jou zien? Wie wil jij zijn? Waar wil jij voor staan? Wat maakt jou uniek? De grootste fout die veel studenten en starters maken, is het niet hebben van een verhaal. Mensen onthouden een verhaal en vergeten feitjes. Dit is bijvoorbeeld de reden waarom een goed cv méér moet zijn dan een opsomming van werkervaringen. Het is hierbij belangrijk om te beseffen dat jouw merk ‘leeft’ in het hoofd van jouw publiek. Jij kunt niet bepalen hoe andere mensen jou zien. Je kunt hun mening en percepties slechts sturen – niet bepalen. Die sturing gaat goed als je verhaal geloofwaardig is, waar we later op terugkomen. Uiteindelijk mag jij zelf bepalen welke richting je mensen op wilt sturen. Het is immers jouw verhaal. Als je moeite hebt met het vertellen van jouw verhaal, kan het helpen om vrienden, familie en collega’s te vragen jou in één of een paar woorden te beschrijven. Vraag ze hierbij om jou te beschrijven in werkwoorden in plaats van in bijvoeglijke naamwoorden. Wat klinkt beter?


“Ik ben creatief.” vs. “Ik bekijk problemen altijd vanuit een nieuw perspectief.”

“Ik ben een doorzetter.” vs. “Ik stop nooit voor mijn werk klaar is.”

“Ik ben ambitieus.” vs. “Ik leg de lat voor mezelf altijd zo hoog mogelijk.”


Je ziet dat deze clichés veel geloofwaardiger worden als je ze verwoordt als ‘werkwoord’. Probeer te bedenken wat jouw verhaal is en probeer het te verwoorden op de bovenstaande manier. Houd je verhaal kort en focus op de zaken die jou onderscheiden van alle anderen. Hoe specifieker je verhaal, hoe beter. Daarnaast is het essentieel dat jouw verhaal authentiek is. Je moet jezelf niet anders willen voordoen dan je bent. Veel starters maken de fout dat zij uitgaan van een bepaalde doelgroep (ik wil per se werken bij bedrijf X) en hun verhaal vervolgens aanpassen aan die doelgroep (bedrijf X zoekt Y, dus ik ben Y). Het is beter om het andersom te doen: ik ben wie ik ben en ik ga op zoek naar de bedrijven, functies en collega’s die bij mij passen. Ga uit van jouw eigen verhaal en zoek vervolgens pas jouw doelgroep.

Vraag 2: Wie is mijn doelgroep?

Nu jij weet wat jouw verhaal is, moet jij bepalen aan wie je jouw verhaal wilt vertellen. We weten vanuit de marketingwereld dat jouw verhaal alleen geloofd zal worden door mensen die jouw verhaal willen geloven. Het heeft dus geen zin om iemand te overtuigen van jouw verhaal – iemand ziet wat in jouw verhaal óf niet. Concreet gesteld: je moet de doelgroep zoeken die bij jouw verhaal past. Soort zoekt soort. Zegt jouw verhaal dat jij heel creatief en innovatief bent? Dan word je waarschijnlijk beter ontvangen door een bedrijf dat creativiteit en innovatie hoog in het vaandel heeft staan dan door een bedrijf dat zeer traditioneel en voorzichtig is. Dat klinkt ontzettend logisch, maar veel studenten en starters maken de fout dat zij voor iedereen tegelijk aantrekkelijk willen zijn. Dat kan niet, dus dat hoef je niet eens te proberen. Uiteindelijk zul je bij meer bedrijven en functies niet passen dan wel passen. Op het eerste gezicht klinkt dat vervelend, maar het werkt bevrijdend: jij hoeft je nu alleen maar te richten op de bedrijven en de functies die écht bij jou en jouw verhaal passen. Solliciteer, als het kan, zo gericht mogelijk.

Vraag 3: Hoe maak ik mijn verhaal overtuigend?

Nu jij weet wat jouw verhaal is en aan wie jij dat verhaal gaat vertellen, wil je zorgen dat jouw doelgroep je verhaal hoort én gelooft. De twee hoofdzaken hier zijn repetitie en consistentie. Je wilt ten eerste ervoor zorgen dat jij jouw verhaal zo vaak mogelijk vertelt. Er zijn talloze manieren om dit te doen. Stuur je een cv naar je doelgroep? Stuur je dan ook een sollicitatiebrief? Heb je dan ook een LinkedIn-profiel? Heb je dan ook connecties die jouw verhaal kunnen bevestigen? Schrijf je ook een blog? Heb je ook een website? De mogelijkheden zijn eindeloos. Je hoeft natuurlijk niet op élke mogelijke manier jouw verhaal aan de doelgroep te vertellen, maar over het algemeen geldt: een groter bereik is beter. Daarbij hoort wel een belangrijke kanttekening: herhaling is alleen goed als jouw verhaal consistent is. In het antwoord op vraag 1 hebben we geleerd dat een goed verhaal specifiek is: het is niet algemeen, maar beschrijft alleen jou. Dat maakt het memorabel. Een goed verhaal is echter niet alleen specifiek, maar ook consistent. Als je niet steeds hetzelfde verhaal vertelt, zal je doelgroep jouw verhaal niet geloven. Dat betekent niet dat je de toon van je verhaal niet kunt aanpassen. Jouw verhaal vertel je iets anders op je LinkedIn-profiel dan op je cv. Ook ontwikkelt je verhaal zich over de tijd als gevolg van de nieuwe ervaringen die je opdoet. De kern van jouw verhaal mag echter nooit veranderen.

Goede marketing maakt het verschil

Als je überhaupt een verhaal hebt, heb je al een voorsprong op veel andere starters. Als je een goed verhaal hebt, ben je nog een stap verder. Goede verhalen zijn specifiek en authentiek. Als je dat goede verhaal vervolgens op een consistente manier vertelt aan jouw specifieke doelgroep – en dat zo vaak mogelijk doet – ben je goed op weg naar het bouwen van een sterke personal brand. Goede marketing maakt het verschil, maar is slechts één deel van een sterke personal brand. Naast marketingkennis kunnen we ook saleskennis gebruiken om onze positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Hoe je dat doet, leg ik in een volgend artikel uit. Heb jij moeite met het maken van een goed verhaal? Ik kan je daarbij helpen. Hier lees je hoe.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page