Een moeilijk begin
Veel studenten en starters maken zich zorgen over hun kansen op de arbeidsmarkt. Je hebt immers veel tijd en geld gespendeerd aan je opleiding en je wilt graag een goed rendement uit deze investering halen. Heb jij je wel eens zorgen gemaakt over waar je terecht komt? Wat voor functie, wat voor bedrijf? Dat is een gevoel dat jij deelt met vele anderen. Zowel binnen mijn vriendenkringen als binnen mijn werk als recruiter merk ik dat veel starters vrij onzeker zijn over hun eerste stappen in hun carrière. Een klein aantal studenten is al tijdens hun studie verzekerd van een baan. De meerderheid moet echter zelf hard op zoek gaan om een baan te vinden waar zij zich thuis in voelen. Als je niet weet waar je moet beginnen, kan dat een hele grote uitdaging zijn. Het is niet vreemd dat veel studenten en starters stress ervaren in de laatste fase van hun studie. Talloze studenten proberen met bijbaantjes, bestuursjaren en stages hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dat zijn allemaal absoluut waardevolle bezigheden, maar het is wat mij betreft belangrijker om jezelf goed te leren kennen. In dit artikel presenteer ik drie voorwaarden voor het vinden van een mooie eerste baan: een baan die jou uitdaagt bij een bedrijf waar jij je thuis voelt.
Stap 1: Weet wat je wilt
Weten wat je wilt. Het is makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. In mijn werk als recruiter spreek ik vaak kandidaten die net zijn afgestudeerd en nu op zoek zijn naar een startersfunctie. In mijn gesprekken met deze kandidaten komen vaak zinnen zoals “ik denk dat dit wel bij mij past”, “ik wil wel eens zien of dit iets voor mij is” en “ik wil het wel eens proberen” voor. Dit is een begrijpelijke instelling, maar zal je baankans zeker niet verhogen. Als recruiter spreek je het liefst met een kandidaat die precies weet wie hij is, wat hij wil en wat hij te bieden heeft. Wat dit betreft heb ik twee adviezen.
Ten eerste: onthoud dat het onmogelijk is om een foute keuze te maken. Alle ervaringen zijn op de één of andere manier waardevol en als een bepaalde keuze toch niet goed bij jou blijkt te passen, kun je er altijd voor kiezen om een andere keuze te maken. Je bent jong, je hebt waarschijnlijk weinig échte verantwoordelijkheden (kinderen, een hypotheek…) en dit is dus de ideale tijd om te experimenteren met wat bij jou past. Zodra je een keuze maakt, ga er dan echter wel volledig voor: laat dus zeker niet in een sollicitatiegesprek blijken dat je twijfelt, maar sta altijd achter de keuzes die je maakt. Je kunt altijd je pad veranderen als je dat nodig vindt.
Ten tweede: besteed veel tijd aan het denken over je carrière. Veel studenten en starters zijn niet écht bezig met hun carrière. Hoe vaak heb jij online onderzoek gedaan naar bedrijven in jouw sector? Hoe veel uur heb jij aan je bureau gezeten en je gedachtes op papier gezet? Heb je al eens een goede persoonlijkheidstest gedaan? Hoe meer tijd je doelgericht bezig bent met je carrière, hoe beter jij gaat begrijpen wat wél iets voor jou is en wat niet iets voor jou is.
Stap 2: Weet wie je bent (en zorg ervoor dat de rest dat ook weet)
Zodra je weet welke kant je op wilt – bij wat voor bedrijf je wilt werken, wat voor functie je daar wilt hebben, enzovoort – moet je willen weten hoe jij in dat plaatje past. Hoe is jouw persoonlijkheid en hoe past dat in jouw ambities? Wat voor skills heb je? Wat voor skills wil je ontwikkelen? Waar sta jij voor? Kortom: wat maakt jou een geschikte persoon voor de kant die jij op wilt? Zodra jij hier een goed beeld van hebt, is het van cruciaal belang dat jij dit beeld ook deelt met de rest van de wereld. Dit gaat om personal branding. Personal branding staat voor de manier waarop jij jezelf presenteert aan potentiële werkgevers en collega’s. Hoe sterker je personal brand, hoe makkelijker het voor anderen is om jou te begrijpen. Als je een hele sterke personal brand hebt, weten andere mensen zeker wie jij bent, waar je voor staat, wat je wilt en wat je te bieden hebt. Je zult zien dat carrièrekansen op dat moment vanzelf op je pad komen. Voor studenten en starters bestaat een personal brand hoofdzakelijk uit vier elementen: je profielen op social media zoals LinkedIn, je cv, je sollicitatiebrieven en je sollicitatiegesprekken. Over elk van deze vier onderwerpen is online (en op deze website) veel informatie te vinden.
Stap 3: Weet waar je moet zoeken
Je weet nu enerzijds wat je wilt halen uit je carrière en anderzijds wat je te bieden hebt. Nu is het tijd om daadwerkelijk op zoek te gaan naar een bedrijf en een baan die in dat plaatje passen. Hier zijn legio opties voor: je kunt kijken naar stages, traineeships en startersfuncties. Sommige bedrijven organiseren in-housedagen of business courses. Daarnaast kun je kijken op vacaturewebsites. Een andere opties is het benaderen van een werving- en selectiebureau. Op platforms zoals Glassdoor worden vacatures gepubliceerd en kunnen werknemers hun ervaringen met een bepaald bedrijf delen. Ook LinkedIn is een solide optie voor het vinden van vacatures. Kortom: opties te over. Hierbij wil ik het advies geven dat solliciteren ook voor een groot deel een numbers game is. Hoe meer sollicitaties jij doet, hoe groter de kans wordt dat jij een mooie baan vindt. Daarnaast geeft het je een beter idee van hoe sollicitatieprocedures eruitzien, geeft het je de kans om je sollicitatievaardigheden te oefenen en geeft het je de kans om je personal brand voortdurend te verbeteren.
Het belang van personal branding
Hoewel het vinden van een eerste baan een grote uitdaging lijkt, is het niets om je zorgen over te maken. Het heeft weinig te maken met talent of geluk, maar meer met hoe veel moeite jij ervoor wilt doen. Hoe beter jij weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, hoe gemakkelijker het proces zal verlopen. Personal branding is hierin jouw grootste vriend. Met een sterke personal brand kun jij moeiteloos naar de buitenwereld communiceren waar jij voor staat. Dat zal je zoektocht naar een baan absoluut makkelijker maken. Veel studenten en starters weten niet goed waar ze moeten beginnen bij het bouwen van hun personal brand. Laat mij je helpen. Ik begrijp je situatie en help je graag. Ik schrijf sterke cv’s en motivatiebrieven, maak pakkende profielen op social media en coach jou door je sollicitatiegesprek heen. Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie.
Comments